Det sker en gang imellem, at jeg får spørgsmål om katte, hvis ejere skal skilles. Det kan være svært at afgøre, hvem ejer katten, hvis man går fra hinanden. Jeg har aldrig selv oplevet, at et kæledyr er blevet brugt som afpresningsmiddel, men jeg ved, at dette sker, og det er ganske tragisk. Statistikkerne viser, at 40 % af alle danske husstande holder kæledyr, hvor 20 % har katte. Hver anden dansker bliver skilt, eller man går fra hinanden. Derfor må man antage, at der er en ret høj risiko for, at et kæledyr på et eller andet tidspunkt af sit liv bliver skilsmisse-dyr.

Hvad siger loven?

Kæledyr betragtes enten som en ting eller som et familiemedlem, derfor er det nok en god idé på forhånd at afgøre, hvem der ejer katten. De færreste par tænker i de baner, når de mødes, og alt går godt, men alligevel kan det være en god idé at tale om det. Ved konflikter vil man se på ejerskab, som er opført i katteregistrene. Igen kan jeg kun anbefale at sikre sig, at informationerne er rigtige i registrene, ligesom jeg altid anbefaler at få katten registreret i begge registre. Ved skilsmisse er det muligt at deles om “myndighed” vedr. sine kæledyr, men det er ikke alle kæledyr, som trives ved at blive flyttet hver uge. Som ved alle konflikter er det bedst altid at kunne tale om tingene og finde den bedste løsning, også for ens kæledyr.

Hvad så hvis ingen kan have katten af forskellige årsager?

Hvad kan man gøre? For nyligt ringede en tidligere klient og fortalte mig, at hun ikke kunne have sin kat mere efter en skilsmisse, og det kunne eksmanden heller ikke. Hun havde behov for hjælp i den forbindelse. Da katten er en racekat, sagde jeg til hende, at hun som det første skulle kontakte opdrætteren, for det kunne sagtens være, at personen kunne hjælpe. Jeg ved af erfaring, at man glemmer, hvad der står i kontrakten, men i de fleste tilfælde står der, at man skal kontakte opdrætteren. Jeg har ikke hørt fra hende siden og håber, at opdrætteren kunne hjælpe med en videreformidling. Har man katten fra en forening, vil de fleste også hjælpe med en omplacering.

Herunder finder du en lille liste, som kan bruges, hvis man skulle flytte fra hinanden.

  • Nej til at lade være med at tale sammen om ejerskabet af katten, når man flytter sammen.
  • Ja til at tale sammen om, hvem der “ejer” katten, når I flytter sammen, hvis nu I skulle gå fra hinanden.
  • Ja til, at katten skal registreres i de 2 katteregistre.
  • Ja til, at registrene tjekkes 1 gang om året og løbende ved skift af adresse, telefonnummer og e-mail. 

    Telepati katte

    Katte og konflikter