For en del år siden lykkedes det for dyreværnsorganisationer at få gennemført et lovkrav. Det var en sejr at få det gjort! En killing skal blive hos sin mor, indtil den er 12 uger gammel. En killing, som er 3 måneder, når den skal formidles, har haft mulighed for at lære alt det, den skal kunne, og lidt til, for at kunne flytte til en ny familie. Og i dag er der en hel del opdrættere, som vælger, at deres killinger er 13-14 uger, før de flytter. Man er blevet klar over med årene, at det kun er til alles fordel, at killingen er klar, når den flytter til sin nye familie.

Til gengæld er det endnu ikke lykkedes de samme dyreværnsorganisationer at få ændret lovgivningen, med hensyn til at katten skal være mærket enten via en chip og/eller øretatovering. Dette er ellers påkrævet for hunde.

Pickie

Pickie

En hundelov, men ingen kattelov….

Katte i Danmark har ikke deres egen lov, men er underlagt loven om mark- og vejfred. Dette betyder, at katte – på papiret – skal holdes på egen matrikel. Men det er jo langt væk fra virkeligheden. Katte har det med at smutte ud eller blive lukket ud alt for tidligt og derfor ikke at kunne finde hjem igen. En kat skal helst være minimum 9 måneder og have boet samme sted i minimum 2 måneder, for at man kan være ret sikker på, at katten finder hjem igen.

Det er ikke ualmindeligt at finde en kat, som i øvrigt er øretatoveret eller chippet, langt væk fra sit oprindelige hjem, en del år efter at den var forsvundet. Disse fantastiske historier høres tit og ofte. Læg mærke til, at disse katte er øretatoveret eller chippet og ikke mindst registreret. For en øretatovering eller en chip har ingen værdi uden registrering, eller hvis oplysningerne ikke er korrekt indberettet.

En ny hjemmeside til Det danske Katteregister medførte ændringer

For et par år siden skrev jeg en stor artikel om dette tema, da Det Danske Katteregister havde fået en ny hjemmeside, og i den forbindelse skulle man bruge sit NemID til at logge på. Dette havde medført, at en del katte ikke kunne forbindes rent datamæssigt med deres ejere. Der var bl.a. mit tilfælde, da jeg har et mellemnavn, som jeg ikke bruger i det daglige, men som står i folkeregisteret. Heldigvis skulle der ikke mere end en opringning til sekretariatet for at få det ordnet.

Jeg gik i gang med at tromme på alle tangenter for at få venner, bekendte, klienter osv. til at få tjekket deres data. Stadigvæk efter den tid er der katteejere, som ikke ved, at deres katte måske ikke er helt koblet sammen med dem. Har du venner eller bekendte, familiemedlemmer osv., kan du hjælpe med at tromme videre. Jo flere stemmer, jo bedre, når det gælder den slags meget vigtige nyheder. Jeg har opridset i bloggen, hvad man skal gøre for at tjekke data på sin kat. Jeg anbefaler desuden, at man gør det en gang om året, og har man katte, som er chippet, anbefaler jeg, at chippen tjekkes hos dyrlægen, når den skal derhen i anden anledning. Det kan ske, at chippen bliver deaktiveret, ikke at dette sker tit, men det kan ske. Har man en kat, som kun er chippet, kan man få tatoveret et c i øret. Og hvis øretatoveringen er blevet ulæselig, dette sker desværre, kan man få katten chippet og/eller få en dyrlæge, som bruger en tatoveringspen, til at tatovere på ny. Sort/hvide katte har f.eks. svært ved at bibeholde en læselig øretatovering, og til dem kan det være en ide at chippe katten med et c i øret. Det afgørende er altså ikke, at katten er mærket. Nej, det afgørende er, at katten er registreret med de rigtige data. Derfor min anbefaling, ligesom jeg anbefaler, at katte er registreret i de 2 registre, Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister. Det hjælper en del.

Nye ændringer i loven per 1. juli 2021

Hvorfor er det så, at jeg igen skriver om dette tema? Den ene grund er, at hver eneste dag bliver der fundet katte, som enten har et hjem (dog uden at der er papir på det) eller er decideret ejerløse. Det betyder, indtil den 1. juli 2021, at katten skal fremvises i 72 timer, før den kan sættes til adoption, hvis den er kommet til et internat. Og lad os slå det fast: Det kan være, at både opdrættere og internater har oplevet at blive ribbet for katte under Covid-19, men det betyder ikke, at der er mangel på katte, især ikke nu, når de første ejerløse hunkatte og deres killinger dukker op.

For at kunne hjælpe internater og kattene har man vedtaget en ændring i loven per 1. juli 2021. Og man har også lavet loven om, så den nu hedder Dyrevelfærdsloven, https://danskelove.dk/dyrevelfærdsloven

Nye og vigtige forandringer

Hvad betyder denne ændring? Den betyder grundlæggende 3 ting:

  •  En kat, der ikke er ID-mærket, kan optages af enhver. Det indbefatter, at katten ikke er øretatoveret, chipmærket eller bærer halsbånd
  • Katte, der ikke er ID-mærkede, skal ikke fremlyses (tidligere var der fremlysningspligt i 72 timer). Dvs. at fremlysningspligten bortfalder
  • I tilfælde, hvor katte er ID-mærkede og optages, skal man kontakte ejeren. Katten skal hentes inden for 24 timer, ellers overgår katten til at være optagers ejendom.

De fleste katte bliver chippet eller øretatoveret, når de bliver neutraliseret, og vil man slippe for besvær, er der EN god måde at gøre det på: at købe en killing eller en kat, hvor det er gjort i forvejen. Det gør internaterne, inden de formidler deres katte, og det gør de fleste opdrættere og andre gode folk, som formidler deres killinger eller katte med “hele pakken”. Endnu en god grund til at købe en killing eller en kat, hvor man har gjort sig den umage at få det gjort. Dog skal man også huske at få omregistreret katten og som sagt tjekke registreringen 1 gang om året.

På den måde øger du dine chancer betragteligt for at få din kat hjem igen. Derfor:

– HUSK at få mærket din kat, og ikke mindst HUSK at tjekke oplysningerne 1 gang om året –