Alt var, som det skulle være, og pludselig er katten begyndt at være meget aktiv om natten, så aktiv, at du ikke kan sove. Den miaver, hopper og springer alle vegne, smadrer ting, kradser på møblerne, og det starter tidligt. Klokken er næsten 2 om natten, og der starter det. Til sidst overgiver du dig, går til køkkenet, giver katten mad eller leger med den eller åbner døren til terrassen … listen er lang … Nu er der gået en måned, og du er udmattet og søger hjælp! Det forstår jeg godt!

Du har søgt på nettet og finder min blog. Denne er den anden, jeg skriver om dette tema, bl.a. af den årsag, at jeg har mange klienter, der efterlyser hjælp.

At finde årsagen til problemet er altid den bedste måde at finde frem til den løsning, der skal vælges. Har adfærden stået på i en måned eller mere, kan det være svært at huske, hvornår/hvordan det startede, og hvilke løsninger der er forsøgt. Her er nogle bud på årsager og løsninger. Til enhver tid vil jeg anbefale at føre dagbog. Det gør det nemmere at huske forløbet.

 

1- Katten er syg eller har smerter

Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale dig at få katten tjekket hos dyrlægen, når adfærden forandres. En ændring i adfærden fortæller i over 80 % af alle tilfælde, at katten har behov for at komme til dyrlægen for at blive tjekket. Det kan være årsagen til, at din kat er urolig om natten. Især når en kat altid har fulgt ejerens døgnrytme og pludselig ændrer adfærd, kan det være tegn på, at helbredet skal tjekkes. En dårlig tand, forstoppelse eller diabetes m.m. kan forklare, hvorfor katten ikke sover, men søger din opmærksomhed. Har katten været urolig om natten længe, kan det være, at det ikke er nok at få løst det fysiske problem. Adfærden er blevet til en dårlig vane og er betinget af helbredet. Dyrlægen starter, og adfærdsterapeuten hjælper bagefter.

2- Katten vågner tidligt

Katten har fantastiske sanser. Den er programmeret til at følge sine byttedyrs døgnrytmer og vågner derfor tidligt. I Norden har vi de lange lyse nætter om sommeren, og fravær af gardiner mv. trigger kattens hjerne. Det fortæller katten, at den skal op og gå på jagt. Det er typisk forår og sommer, at de fleste katteejere oplever disse problemer. Lige så snart det bliver efterår og vinter, går det over. For de fleste.

En ny undersøgelse har vist, at det hjælper at give en kost, der er rig på kød, for at få katten til at blive mere rolig. Hvordan ved man, om foderet er rigt på kød? Du kigger på indholdet – de første 4 ingredienser skal være kød, og helst frisk kød, ikke biprodukter. Har du behov for at vide mere om ernæring og fodring afkatten, så se på https://michellegarnier.dk/fodring-naering-stimulering-lydfil/

Jeg anbefaler altid at have mørklægningsgardiner for at hjælpe katten til at forstå, at den skal sove om natten.

3- Katten er for inaktiv i løbet af dagen og keder sig

Sover katten hele dagen, kan den begynde at være meget mere aktiv om natten, da katten er et natdyr. Kedsomheden giver desværre også stress. Det er stressende at have tid, tid, som ikke bliver brugt til noget som helst

Det er ganske nyt, at vi holder katte i vores hjem, som vi gør. Knap 100 år. Antallet af indekatte er stigende, bl.a. pga. det moderne liv og de mange farer plus lovgivning. Udelivet er desuden ikke nok til, at katten har et spændende liv. Derfor er det vigtigt at tilbyde katten aktiviteter og et miljø, som passer til den. Katten er intelligent og skal bruge sin hjerne. Desuden er den også social, nogle katte er faktisk hypersociale eller er deciderede terapikatte. De skal derfor bruge deres talenter.

Vi mennesker er ikke gode til at lege som katten. Det er bedre, at katten leger selv. Der findes mange gode aktivitetsbrætter, der kan hjælpe katten til selvaktivering. Mht. mad har brands som Nina Ottosson eller TRIXIE lavet et hav af dem. Jeg synes i øvrigt, at dem til hunde er bedre, for de fleste til katte er for små, de egner sig bedre til killinger end til de voksne.

Til gengæld kan man arbejde med klikkertræning eller agility. Disse to ting er bedre end at lege med pinde f.eks. De kræver, at katten skal tænke, og alene det at bruge hjernen er trættende. Det behøver ikke at tage lang tid; til gengæld kræver det både din og kattens motivation. Er du helt ny mht. klikkertræning, har jeg skrevet artikler om det her: https://michellegarnier.dk/viden

4- Katten er sulten

Jeg oplever tit en ændring i adfærden, når katten er sulten. Det kan være tilfældet, når katten er på slankekur eller får afmålte portioner, samt når katten ikke får en kost, som mætter den. Katten spiser mange små måltider, også om natten. Jeg har oplevet, at Pongo bl.a. vækkede mig, fordi hun f.eks. var sulten. At sætte flere skåle med mad hjælper, eller det kan være en løsning at trække tidspunktet for måltiderne til senere på aftenen. Katten må i øvrigt ikke sulte, da den hurtigt kan udvikle fedtlever.

fodring af katten

fodring-af-katten

5- Katten er overtræt

Hvis katten ikke kan få fred i løbet af dagen og er overstimuleret eller overtræt, kan den have svært ved at falde til ro om aftenen. Kontrasten mellem dag og nat er forsvundet, og katten er forvirret.

Katten sover mange timer om dagen, og den skal have mulighed for at trække sig tilbage for at kunne hvile. Derfor er det vigtigt at tænke fred og ro mht. kattens hvilepladser.

6- Katten er stresset

Stress er mange ting og ikke nødvendigvis dårligt. Er katten stresset, er det til gengæld ikke positivt. Og der kan være mange årsager til, at katten er stresset. Det kan være betinget af arv eller miljø. Derfor er det vigtigt at fjerne eller mindske årsagen til stress.

7- Katten har behov for at vise sin kærlighed til sin ejer

Det er ikke ualmindeligt at blive vækket af katten midt om natten, fordi den gerne vil have kontakt. Måske kan det hjælpe at lægge en brugt T-shirt i kattens hule, så den søger den om natten.

Michelle holder kat

8- Den upassende adfærd er blevet forstærket

Har ejeren i en længere periode givet katten opmærksomhed ved at reagere på dens adfærd på en eller anden måde, vil katten blive ved med at vække sin ejer. Generelt ved man, at hvis man har katten i soveværelset, sover man dårligere. Det er ikke synd for katten ikke at komme i soveværelset, men man skal tage beslutningen tidligt, og døren til soveværelset skal så altid være lukket, også om dagen.

Det tager tid for katten at vænne sig til nye vaner, derfor kan det være en rigtig god ide at overveje visse ting, inden man får katten hjem.

Hvis du har forstærket adfærden, skal du ignorere den – gerne med ørepropper – og væbne dig med tålmodighed.

Det er desuden ikke nok at ignorere adfærden, du skal tilføje noget, som kompenserer for, at katten mister “noget”.

Summa summarum er det ikke altid nemt at få katten til at holde op med at vække dig om natten. Observation, refleksion og tålmodighed er store hjælpere, når dette sker.

Pickie

Pickie