For nylig talte jeg med en katteplejer fra en lille forening, som jeg hjælper mht. katteadfærd. I forbindelse med at hun har en ganske ung kat, som stadig ikke tør komme frem, kom vi til at tale om catnip.
Var det en ide eller ikke en ide at bruge catnip i forbindelse med angste og bange katte? Der var en rigtig fin samtale, hvor flere temaer blev vendt. Hvad angår catnip var vi helt enige om, at det ikke er en god ide at bruge det til bange katte. Og hvis man skulle overveje at bruge det, skulle man nok bruge en meget lille dosis og ikke blande sig i oplevelsen.
Den artikel, du læser nu, er direkte foranlediget af denne samtale. Der findes talrige videoer på YouTube mv. med katte, som er påvirket af catnip, videoer, som typisk får beskueren til at le, da den fremstillede kat typisk får en ret fjollet adfærd.
Hvordan er det med catnip? Det er jo ikke alle katte, der får reaktioner. Er det godt eller skidt? Hvornår kan det bruges og hvordan? Hvornår er det o.k., og hvornår er det no go? Og virker det?
Hvad er catnip
Catnip (Nepeta cataria L., Lamiaceae), som er i familie med mynte, er kendt for at give reaktioner hos katten (Felis Catus), altså den kat, vi har som kæledyr. Der gælder catnippen er presset eller knust – nu om dage fås den også som dråber eller spray.
Men forskning har vist, at det ikke er alle katte, som reagerer på catnip. Det er faktisk kun 70% af alle katte, som reagerer på catnip. I min flok f.eks., som nu er på 3 katte, har jeg kun 2, der har en reaktion. Den 3. kigger på de andre og ser ud til at undre sig over deres "udadreagerende" adfærd. De ruller rundt, savler og miaver ...
Hvilke reaktioner?
De katte, som reagerer, viser følgende adfærd: De lugter og flehmer (sniffer med åben mund), slikker og tygger i luften med bevægende hoved, de gnider deres hoved mod det sted, hvor catnippen ligger, og så kan de også bruge hele kroppen og endda bide. Og går det vildt til, ser man også, at katten savler, bevæger poterne og ruller rundt, ligesom når hunkatte er i løbetid, og miaver.
Man kan desuden opleve, at katten bliver så overstimuleret, at den kan vise aggressivitet over for andre dyr eller mennesker. Jeg oplevede en gang, da jeg havde catnip i min have, at Lauritz ligefrem strintede på den og lå på planten, så den blev helt flad. Det hele foregik i korte eller længere perioder og var ikke ens fra gang til gang.
Er det kun katte, som reagerer på catnip?
Meget af den forskning, der er foretaget vedr. katten, stammer fra 60´erne, bl.a. med Todd (1962) og Hayashi (1968), som fandt ud af, at andre dyr fra kattefamilien som serval, leopard, gepard, løve osv. kan reagere eller ikke reagere på catnip, hvorimod andre arter, som ikke tilhører kattefamilien, ikke reagerer. Dette skyldes åbenbart, at det stof, som catnip indeholder, nepetalactone, nemlig bliver frigjort, når planten bliver knust eller presset.
Når kattens lugtreceptorer i næsen så fanger det stof, sker der noget i kattens hjerne. Og det siges at være arveligt, ligesom alle katte i princippet har mulighed for at være følsomme over for catnip – nogle er enten aktive eller passive modtagere af stoffet.
Alderen betyder også noget for responsen, og om det er en han- eller hunkat, en fertil kat eller en kastrat. Man ved også, at killinger ikke reagerer på catnip, før de er cirka 6 måneder og er ved at blive kønsmodne. I sig selv ganske interessant.
Er catnip en form for stof, ligesom hash er det, hvad mennesker angår?
Det er ingen tvivl om, at der sker noget i kattens hjerne, som gør den mere åben og meget modtagelig for stimuli. Kattens hjerne er jo ikke ligesom vores, så man må sige, at virkningen nok heller ikke er den samme. Man ser til gengæld tydeligt, at katten er påvirket, og at påvirkningen er kortvarig (ca. 10 minutter). Desuden er påvirkningen ikke stabil, eftersom man kan opleve mange forskellige reaktioner fra den samme kat på catnip fra gang til gang.
Hvornår bruger man catnip?
Ud over videoer på YouTube, hvor man tydeligt kan høre ejernes latter og grin, bliver catnip typisk brugt for at få katten til at gøre noget specifikt, f.eks. at bruge kradsetræ i stedet for at bruge sofaen til at hvæsse sine kløer på. Jeg har indtil videre aldrig oplevet, at det gav resultat, men da catnip er harmløs, kan man selv bestemme, om man vil forsøge eller ej.
Catnip og angste katte?
Derimod kan det at bruge catnip til angste katte faktisk resultere i at få en endnu mere angst kat ud af det. For stimulering eller overstimulering gør, at katten reagerer instinktivt og dermed ikke drager læring af stimuleringen. Instinkterne vil altid tage over.
Ligesom det i den forbindelse nok ikke er en god ide at røre ved katten, især ikke én, som er bange for berøring og for menneskekontakt, for man risikerer at få den modsatte effekt af den, man ønsker. Ligeledes ville jeg heller ikke bruge catnip til katte, som er køresyge eller ikke kan lide at køre i bil.
Det er derfor ikke nogen god ide at bruge catnip, hvis man gerne vil få katten til at blive mindre bange for mennesker. I mit arbejde som adfærdsterapeut foretrækker jeg at bruge Bachs remedier eller homøopati, for de har ikke uønskede bivirkninger. De er til stor hjælp, når man vil give katten selvtillid uden overstimulering. Effekten er ikke symptombehandling, men er varig.
Catnip forhindrer katten i at blive stukket!
En positiv ting er til gengæld, at man har observeret, at katte, der kommer i kontakt med catnip, ikke bliver stukket af myg, da de olier, som er i catnip, virker mod insekter. Om dette gælder for lopper og flåter, er et godt spørgsmål. I alle de år, hvor kattene havde løbegård med en enkelt catnip-plante i, oplevede jeg hverken lopper eller flåter hos dem.
Og catnip er ikke giftigt for katten og ikke vanedannende. Hvis det giver katten lidt glæde, så hvorfor ikke. Bare man er opmærksom på, at katten kan blive overstimuleret. Og man kan nøjes med ganske lidt – en dråbe på legetøj er mere end rigeligt.
Artikler
Hjælp: Min kat vil ikke lade mig sove
Alt var, som det skulle være, og pludselig er katten begyndt at være meget aktiv om natten, så aktiv, at du ikke kan sove. Den miaver, hopper og springer alle vegne, smadrer ting, kradser på møblerne, og det starter tidligt. Klokken er næsten 2 om natten, og der starter det. Til sidst overgiver du dig, går til køkkenet, giver katten mad eller leger med den eller åbner døren til terrassen … listen er lang …
Nu er der gået en måned, og du er udmattet og søger hjælp! Det forstår jeg godt!
At finde årsagen til problemet er altid den bedste måde at finde frem til den løsning, der skal vælges. Har adfærden stået på i en måned eller mere, kan det være svært at huske, hvornår/hvordan det startede, og hvilke løsninger der er forsøgt. Her er nogle bud på årsager og løsninger. Til enhver tid vil jeg anbefale at føre dagbog. Det gør det nemmere at huske forløbet.
Katten er syg eller har smerter
Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale dig at få katten tjekket hos dyrlægen, når adfærden forandres. En ændring i adfærden fortæller over 80 % af alle tilfælde, at katten har behov for at komme til dyrlægen for at blive tjekket. Det kan være årsagen til, at din kat er urolig om natten. Især når en kat altid har fulgt ejerens døgnrytme og pludselig ændrer adfærd. Det kan være tegn på, at helbredet skal tjekkes.
Har katten været urolig om natten længe, kan det være, at det ikke er nok at få løst det fysiske problem. Adfærden er blevet til en dårlig vane og er betinget af helbredet. Dyrlægen starter, og adfærdsterapeuten hjælper bagefter.
Katten vågner tidligt
Katten har fantastiske sanser. Den er programmeret til at følge sine byttedyrs døgnrytmer og vågner derfor tidligt. I Norden har vi de lange lyse nætter om sommeren, og fravær af gardiner mv. triger kattens hjerne. Det fortæller katten, at den skal op og gå på jagt.
Katten er for inaktiv i løbet af dagen og keder sig
Sover katten hele dagen, kan den begynde at være meget mere aktiv om natten. Kedsomheden giver desværre også stress. Det er stressende at have tid, tid, som ikke bliver brugt til noget som helst. Fertile katte tænker kun på parring, hvor kastraster ikke skal tænke på det og har derfor tid og energi til noget andet. Dette skal bruges.
Det er ganske nyt, at vi holder katte i vores hjem, som vi gør. Knap 100 år. Antallet af indekatte er stigende, bl.a. pga. det moderne liv og de mange farer plus lovgivning. Udelivet er desuden ikke nok til, at katten har et spændende liv. Derfor er det vigtigt at tilbyde katten aktiviteter og et miljø, som passer til den. Katten er intelligent og skal bruge sin hjerne. Desuden er den også social, nogle katte er faktisk hypersociale eller er deciderede terapikatte. De skal derfor bruge deres talenter.
Vi mennesker er ikke gode til at lege som katten. Det er bedre, at katten leger selv. Til gengæld kan man arbejde med klikkertræning eller agility. Disse to ting er bedre end at lege med pinde f.eks. De kræver, at katten skal tænke, og alene det at bruge hjernen er trættende. Det behøver ikke at tage lang tid, til gengæld kræver det både din og kattens motivation.
Katten er sulten
Jeg oplever tit en ændring i adfærden, når katten er sulten. Det kan være tilfældet, når katten er på slankekur eller får afmålte portioner, samt når katten ikke får en kost, som mætter den. Katten spiser mange små måltider, også om natten.
Katten er overtræt
Hvis katten ikke kan få fred i løbet af dagen og er overstimuleret eller overtræt, kan den have svært ved at falde til ro om aftenen. Kontrasten mellem dag og nat er forsvundet, og katten er forvirret.
Katten skal have mulighed for at trække sig tilbage for at kunne hvile. Er du meget hjemme, kn det anbefales at finde sig en hobby.
Katten er stresset
Stress er mange ting og ikke nødvendigvis farligt,når den er kortvarigt. Er katten stresset, er det til gengæld ikke positivt. Og der kan være mange årsager til, at katten er stresset. Det kan være betinget af arv eller miljø. Derfor er det vigtigt at fjerne eller mindske årsagen til stress.
Katten har behov for at vise sin kærlighed til sin ejer
Det er ikke ualmindeligt at blive vækket af katten midt om natten, fordi den gerne vil have kontakt.
Den upassende adfærd er blevet forstærket
Har ejeren i en længere periode givet katten opmærksomhed ved at reagere på dens upassende adfærd, vil katten blive ved med at vække sin ejer. Generelt ved man, at hvis man har katten i soveværelset, sover man dårligere. Det er ikke synd for katten ikke at komme i soveværelset, men man skal tage beslutningen tidligt, og døren til soveværelset skal så altid være lukket, også om dagen.
Der kan tage tid at afhjælpe denne upassende adfærd. Tit er professionel hjælp en rigtig god løsning.
Hjælp! Min kat kan ikke li´mig
Der var en gang hvor jeg havde en brevkasse. Brevkassen eksisterer ikke mere. Tina B. havde sendt et spørgsmål, som jeg fandt vigtigt at svare på. Jeg er sikker på at mit svar vil hjælpe mange andre katte-ejere, også nu.
Hej Michelle,
Jeg skriver fordi jeg har en kat på knap halvandet år, som er bange for mig, og på sammetid heller ikke er særlig vild med mig.
Jeg har haft hende siden hun var omkring 9-10 uger gammel, da ejeren havde haft intentioner om at slå hele kuldet ihjel, og derfor ikke ville beholde dem til de var 12 uger. Et par uger efter vi havde fået hende flyttede jeg sammen med en kammerat, hvor vi også havde 3 andre katte. Det sted vi flyttede til, trivedes ingen af kattene og hun var også en lille smugle sky. Jeg flyttede så i december månede sidste år, sammen med min kæreste. De andre katte flyttede med min kammerat, og nu har jeg så min ene hunkat. Efter vi flyttede for os selv, blev hun hurtigt mere snaksalig, og fylder rigtig meget herhjemme nu, da hun konstant er på jagt efter opmærksomhed, kærlighed og selvskab til at lege i - og det får hun masser af.
Mit problem er, at selvom vi snart har boet det samme sted et år, så er det som om hun stadig ikke forstår sig på ‘reglerne’ herhjemme. Jeg er klar over at en kat kræver tålmodighed, og at de ikke altid er så inteligente. Vi har ganske få regler for hende, og det er ting som fx. ikke at hoppe på bordet og hente ting, kradse i møblerne osv. Det skal også siges at trods hendes alder, har hun stadig enorm meget killingeadfærd. Når hun nu laver ‘ulykker’, løfter jeg hende stille (og gerne med en hånd under bagen), i nakken, hen til stedet hun har lavet ulykker, og siger meget bestemt ‘NEJ’! Min kæreste skælder hende ikke ud ligeså ofte som jeg, og jeg tror at det er det der er grunden til at hun ikke ‘kan lide’ mig ligeså godt som hende. Hun bliver tit bange for mig, hvis jeg rækker ud efter hende for at ae hende, eller løber sin vej hvis hun kan se jeg er på vej. Hun har som skrevet heller ikke den store interesse i at snakke med mig, medmindre jeg er den eneste mulighed der er. For det meste ligger hun hele dagen, hvor jeg går hjemme, og sover uforstyrret og lang fra mig, men idet min kæreste kommer ind af døren, skynder hun sig ned for at sige hej. Dette gentager sig ikke hvis JEG fx har været ude at handle, og kommer hjem.
Jeg er begyndt at tænkte på om jeg håndtere hende forkert, da jeg har fornemmelse af at hun er en følsom kat, og søger derfor noget hjælp til at takle hende, så hende og Jeg kan få et bedre forhold til hinanden.
Jeg håber virkelig du kan hjælpe mig,
Mangle hilsner Tina B.
Her er mit svar:
Kære Tina,
Din kat er bange for dine hænder, fordi du bruger dem til at straffe hende. Derfor bliver hun usikker, når du vil æ hende. Hun ved ikke om du vil straffe hende eller æ hende. Derfor skal du for det første ikke bruge straf, og som du skriver det selv, virker det ikke at gøre det. Hun gentager alligevel den upassende adfærd, ligemeget hvor mange gange du straffer hende.
Du skal rose hende for at gøre de “rigtige” ting og sørge for, at hun ikke laver ulykker. Hvis du ikke vil at hun går på bordet, skal du sørge for at hendes motivation positivt trækker på gulvet. Kan du se hvad jeg prøve at vise dig? Hun ved ikke hvad du vil og tror faktisk at hun gør alting forkert, når du ikke roser hende. Glem alt om straf, ros den positive adfærd og sørg for at hun ikke laver ulykker. Det er meget nemmere at undgå problemer, end det er at få hende til at forstå noget, som hun ikke forstår. Desuden hver gang du reagerer på noget, om det er forkert eller rigtigt, forstærker du adfærd, fordi hun får en reaktion.
Når du starter med at ignorere hendes ulykker, vil du opleve at hun vil søge din opmærksomhed! Det er livsnødvendigt for et dyr eller et menneske at få respons. Små børn dør af at blive ignoreret.
Hvis hun laver noget virkeligt slem at du vil tage hende ud af rummet f.eks. , tager du en håndklæde, tager hende op uden at sige noget eller kigge på hende, bærer hende ud og lukker døren. Det er den rigtige måde at gøre det på. På den måde vil hun ikke forbinde dine hænder med noget negativt.
Du skal få hende til associere dig med gode oplevelser. Det vil tage sin tid og nogle gange vil du opleve at hun trækker sig væk, da hukommelsen får adfærd til at foregå spontant. Tålmodighed, ro og tid hjælper,
Jeg håber, at denne mail vil hjælpe dig.
Tina B. skrev et par dage senere …
Hej Michelle
Mange tak for dit gode svar.Jeg har allerede på få dage uden ‘straf’ fået en gladere kat. Hun kommer for at snakke med mig, næsten hele tiden. Jeg straffer hende ikke længere, men fjerner hende stille og roligt fra de ting hun ikke må, uden at sige noget til hende eller se på hende. Jeg vil fortsat prøve dette på hende, og håber både at hun får det bedre, men også at hende og jeg får et bedre bånd.
Mange taknemmelige hilsner,
Tina B.
Gode ting at vide om din kat
Den første tid med katten betyder meget for den relation vi senere vil få. Viden om katten som art er derfor alfa og omega. Den gode nyhed er at vi - mennesker - kan lære hele livet og det gør vores dyr også.
At løfte katten
Når du løfter katten op, skal du først sørge for, at katten sidder, dernæst fører du den ene hånd bag om forpoterne og lægger den på brystet. Den anden hånd fører du under kattens bagparti, således at katten støttes under bagdelen og bagpoterne. Derfra kan du løfte katten op og bærer den. Det er ikke alle katte, der bryder sig om at blive løftet op. Dette skal derfor trænes allerede, når de er små og resten af livet. En del katte foretrækker at sidde på skulderen.
Katten er sårbår
Kattens meste sårbart kropdel er maven og den vil derfor gøre alt for at beskytte den. Når du ser to katte, der er ved at slås, oplever du, at de bevæger sig konstant, for at maven ikke bliver frigjort. Derfor er det også sådant, at mange katte ikke vil røres ved maven. De bruger bagpoterne for at skubbe din hånd væk fra deres mave. Der er sund fornuft fra kattens side. At vise maven betyder blot, at katten har tillid til dig, den inviterer ikke til at blive kælet der.
Oplever du at din kat ændrer adfærd, er det altid en god ide at spørge sig selv om den eventuelt kunne være syg. 80% af alle adfærdændringer skyldes smerter eller sygdomme.
Katten bruger sine sanser
Kattens knurhår er yderst sensitive. De giver informationer og fortæller katten om det er plads nok for at den kan bevæge sig og om det er byttedyr i nærheden. Derfor skal du vælge en stor skål til dens mad, stor nok for at knurhår kan være i den. Kattens lugtesans er ganske fin og har stor indflydelse på kattens appetit.
Derfor skal kattebakken være lang væk fra maden og vandet. Den foretrækker kattegrus uden duft i. Kattens hørelse er bedre end vores og bedre end hundens. Derfor kan du ikke høre mange af de lyd, som katten laver. Til gengæld kan den høre meget bedre end du gør.
Katten og din krop
Har du leget med dine fingre eller fødder, da katten var killing, kan du ikke senere klandre den for at den ikke forstår, at du ikke vil gøre det mere. Alt, som bevæger sig, er for katten, som er et rovdyr, et potentielt byttedyr.
Katten og tiden
Katten regner tiden ud og ved hvornår du kommer hjem. Er du væk i mange timer, kan du tænde for radioen eller tv´et. På den måde får den lidt underholdning. Katten sover ikke så mange timer, som mange tror. Den sover mange gange i relativ kort tid til gengæld.
Rigtig god fornøjelse med katten
Dine kommentarer