Hjælp! Nytårsaften! Katten er angst!

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(Skrevet i i 2021, genskrevet i forår 2023)

Nytår står for døren! 11 måneder er gået siden sidst, og de næste uger vil gå meget hurtigt! Og med den tanke kommer der også andre tanker. Katten er måske ikke så glad for fyrværkeri eller for lyde i det hele taget.

Der er nemlig mange katte, som er lyd- og bevægelses-sensitive. Disse katte skal have hjælp, men hvordan?

Her er en miniguide:

  • Er du bange for fyrværkeri, eller er du bange for, at katten bliver bange for fyrværkeri, er der risiko for, at dine tanker og din adfærd påvirker katten. Lad os sige, at hvis du – den 31. december – pludselig ændrer på dine rutiner, lukker alting af osv. og er meget spændt, er der risiko for, at katten associerer det med, at nu skal der ske noget farligt. Hvis du til gengæld fra 1. december gradvist laver nye rutiner, vil katten associere det med måske en leg og noget nyt, som ikke er så skræmmende, fordi disse ting kommer lidt efter lidt. Og dette rum skal forstærkes positivt.

Derfor er det vigtigt at tænke på egen angst og frygt inden.

  • Er katten bange, så er det derfor en god idé, at man ændrer på rutiner, hvis man har tænkt sig, at katten skal være i et bestemt rum. Således at dette rum bliver forstærket med gode oplevelser, sjove tiltag, godt lys, behagelig varme, god mad osv. – Dette rum skal være kattens rum, når der er behov for det. Jeg anbefaler altid et rum med vindue, da dyr såvel som mennesker bliver mere angste, hvis de kan høre, men ikke se, hvor "faren" kommer fra.

Desensibilisering

Metoden er en langsom tilvænning til de skræmmende lyde. Køb lyd-cd'er på nettet, i en dyrehandel eller hos dyrlægen.

Sådan gør du:

  • Spil lyden fra nogle gode højtalere.
  • Lyden skal være på den laveste volumen, hvor du kan se, at din kat er opmærksom på lyden, men ikke bange. Eller endnu bedre ligeglad.
  • Observér din kat. Den bør være rolig, er den ikke rolig, må du skrue mere ned, indtil katten er opmærksom, men rolig.
  • Afspil lyden ofte, hellere 10 minutter 5-8 gange om ugen end en hel time ad gangen.
  • Gå ikke videre, før du kan se, at din kat ignorerer lyden helt.
  • Øg volumen, og gentag ovenstående.

Kontrabetingning

Dette er en af de vigtigste teknikker til at ændre adfærd. Den kan gøre en forskel på, om din kat føler frygt eller glæde. En betingning er en læring og kontra betyder aflære. Det gælder om at aflære det, som katten har lært.

Dvs., at de "skræmmende lyde" fortæller, at lige om lidt kommer der noget spændende.

Sådan gør du:

  • Find noget, din kat bare elsker, og som er helt uimodståeligt, det kan være de lækreste godbidder eller anden elsket mad, en bestemt aktivitet eller øvelse, favoritlegetøjet eller kæle/ros/børstning osv. (lav gerne en lang liste).
  • Hver eneste gang din kat bliver eksponeret for triggeren dvs. lyden, giver du den mulighed for at få det, den elsker mest. "Det tordner, skal vi lege?"

Det ville svare til, at du får en præmie for at blive eksponeret for noget, du er bange for. Præmien skal være af sådan en kvalitet og mængde, at du gør det. Jo større præmien er, jo bedre er det.

Empowerment

At gøre katten stærk samt at forstærke dens talenter og evner er vigtigt, hvad enten der er tale om nytårsaften eller at tage til dyrlægen, eller at der kommer håndværkere. Hele livet skal katten trænes og øve sig i at blive stærk.

I forbindelse med lyde betyder det, at katten lærer, at lyde er ligegyldige. Dette kan lade sig gøre, ved at katten ikke er bange for egne lyde, og når der er lyde, så skal den kaldes tilbage og trænes til at se på lyde som noget spændende.

Katten laver lydtræning:

Man stiller ting, som laver afdæmpede lyde, eller ting, som katten kender i forvejen. Katten kigger på tingen eller skubber til den. Du siger "dygtig" og giver godbid eller roser.

Gentag mange gange

Brug noget, som larmer blot en smule mere, og gentag det første. Osv.

Derfor er det en god idé at kombinere de tre metoder.

Inden den 31. december anbefaler jeg, at:

  • Du tager katten til dyrlægen, osteopaten eller adfærdsterapeuten, hvis katten har skavanker af en eller anden art. Er man fysisk og psykisk stærk, er det meget svært at blive væltet omkuld. Er man lidt småsyg eller har problemer, er man mere sårbar. Det gælder alt levende.
  • Sørg for, at katten er glad og tilfreds (derfor adfærdsterapeuten). Er den velstimuleret, og har den succes og god kontakt med dig, så er det noget, der kommer den til gode til nytåret.
  • Viser katten tendens til nervøsitet, så er det en god idé at arbejde med det allerede nu …

Hjælpemidler:

Der findes mange hjælpemidler, og det vil være meget individuelt, om de virker eller ej.

Nogle bruger Zylkène, Calm, Pet Remedy, Bachs blomster, Nervosyl mv. med stor succes, måske kan du prøve, men det er ikke nogen god idé at prøve dem allesammen på én gang.

Desuden er det også godt at bruge musik til angste katte, lys, osv.

Har du brug for hjælp. Du kontakte mig på michelle@michellegarnier.dk

Rigtig god jul, og kom godt ind i det nye år sammen med din kat ☺

Dine kommentarer