Klikkertræner du din kat?

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(skrevet i 2019, genskrevet i forår 2023)

Klikkertræning er sjovt både for katten og ejeren. En fin påstand, der skal prøves. Alle mine katte er klikkertrænet. Jeg har taget en uddannelse som klikker-træner, og de skulle trænes i alt 38 færdigheder. Det er rigtig mange færdigheder. Dem nåede vi ikke alle sammen, men undervejs er det blevet til ca. 20 stykker. Jeg hører ofte, at der må være svært at træne katte. Det er det ikke for mig, men kan være svært for andre. Derfor hjælper jeg tit katteejere med at kickstarte processen. Formlen er nemlig: Katten gør det, jeg vil – klik – katten får det, den vil.

Katte elsker klikkertræning

For nyligt skulle jeg pakke en target og en klikker til en klient. Jeg kom per automatik til at trykke på klikkeren. Og woupsi, så havde jeg alle kattene ved mig! Alle katte var motiveret til en session. Det anser jeg som positivt.

Til klikkertræning skal du bruge en klikker – helst fra Karen Pryor – og en target. Du skal også bruge en forstærker/belønning, som katten elsker højt såsom: ros, mad, børstning, legetøj mv. Hvis belønningen er uinteressant, vil katten nok ikke træne.

Katte kan trænes

Jeg hører tit “Katten kan ikke trænes” og kan kun sige “Det passer ikke”!

Mange katteejere vil pure benægte, at det er muligt at træne en kat og vil referere til deres egne katte derhjemme, som måske ikke én gang svarer eller reagerer når man kalder. Undtaget hvis man står med kattens ynglings mad i hånden eller er lige ved at åbne køleskabet! De sidste to kan faktisk også bruges, hvis det er motivationen for katten og muligheden for dig at få noget i gang!

Ved at træne din kat, kan du på en sjov måde knytte bånd til den, samtidig at katten får afløb for en masse god energi. Det gør da hellerikke noget at katten brænder nogle kalorier – det er en hel del katte som er overvægtige og det er ikke for godt.

Så her har jeg samlet forskellige ting til dig, der gerne vil i gang.

Først kan du købe et klikkersæt hos mig (Link til shoppen)

  1. trin

Du skal finde motivationen hos katten. Hvad kan den lide, som du kan bruge?Der kan være noget lækker mad, et særligt legetøj, at blive kælet og få ros mm.

  1. trin

Kig på katten! Hvad laver han eller hun, som du synes er sjovt? eller kunne du tænke dig at katten kommer til dig når du kalder? Når den laver noget, du synes er sjovt, kan du benytte lejlighed til at sige “dygtig” og rose den, måske komme med noget lækkert, men så skal du være hurtig! ellers kan du bruge klikkeren, således at du klikker ligeså snart katten gør du synes om!

Katten skal nemlig forstå, at når den laver noget “godt”, vil den blive belønnet. Og gør den noget, du ikke vil have, ignorer du bare det.

  1. trin

Katten skal være vågen og du skal have lyst! Tag de ting du skal bruge, mad, legetøj eller noget andet.

Sig kattens navn og ligeså snart den kigger på dig, siger du “dygtig” eller klikker med klikkeren og give mad, lege (lidt) eller kæle (lidt).

Katte bliver hurtigt trætte eller umotiveret og det vigtigt at man motiverer dem til at forsætte og i det hele taget at starte på træningen. Ligeså snart katten virker umotiveret – slikke sig eller vende ryggen- kan man ligeså godt stoppe, vente et par minutter og prøve igen! eller prøve en anden dag, katten har en god hukommelse, var oplevelsen god eller dårlig skal de nok huske den! Derfor arbejder du altid med positiv forstærkning – den gode oplevelse.

  1. trin

Du skal gentage hvert trin mindst 5-10 gange! således at katten begynder at forstå at når den laver det du vil, får den det, den kan lide! Vi er i en win-win situation her.

  1. trin

Du kan begynde at bevæge dig lidt i rummet, ikke meget, blot 25 cm ad gang i forskellige retninger og kalder på katten. Ligeså snart den bevæger sig, sig “dygtig” og giv den det den kan lide. Du kan også bruge targetsticks. Ligeså snart din kat bevæge sig mod target siger du “dygtig” eller klikker og giver en godbid.

  1. trin

Bliv ved! Og bliv ved!

  1. trin

Få hjælp hos mig eller hos en af mine kollegaer.

Artikler om klikkertræning

Stimulering via fodring: Gør din kat klog. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 13. april 2012

Stimulering og aktivering af katten: Gør din kat artig med få tricks.  http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 20. januar 2012

Stimulering og aktivering af katten: Kattens til dårlige vaner. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 9. januar 2012

Katten og træning: Kan katten trænes?, dyrefondets blad,december 2019

Katten og træningen: Kan katten tränas?, Maine Coon Katten  (Sverige), nr. 2-2012, s. 26-27

Katten og træningen: Kan katten trænes. kat katten trænes 2011, Kattemagasinet, 2011 nr. 2.

Andre artikler

Kattens sprog: Kend kattens dæmpende signaler. Dyrefondet 2-2015 – Kend kattens dæmpende signaler

Forhold til din kat: Bliv bedre venner med din kat. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 18. maj 2012

Skrøner om katte: Kattens til myter. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 9. marts 2012

At knytte bånd med katten: Kom tæt på din kat. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 27. januar 2012

Kattens sprog: Lær at forstå din kat. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 16. december 2011

Kat og ejer: Samspel mellan katt & ägare, Maine Coon Katten (Sverige), nr. 1- 2012, s. 6-7

Rigtig god fornøjelse med træningen, du vil sikkert blive glædeligt overrasket over hvor sjovt det er.

Dine kommentarer