Hjælp: Min kat vil ikke lade mig sove …

Hej Michelle!

Jeg har set din hjemmeside om hjælp og råd til katteejere, og skriver til dig angående min abyssiner hankat.
Vi har haft ham i 7 år siden han var helt lille. Vi har derudover også hans søster fra samme kuld.
Der har ikke været noget specielt med ham før, men siden vi er flyttet fra Danmark til Tyskland, hvor vi også
har afprøvet noget nyt tørfoder, er han blevet meget vild og aggressiv om natten overfor mig. Han kradser mig i
hårbunden og “reder” mit hår med sine klør og han bliver ved og ved, indtil jeg står op og giver ham mad…
gør jeg ikke det bliver han ved, indtil jeg lukker ham ude af rummet, hvor han så kradser desperat på døren og
miaver højt og inderligt!! Jeg sover derfor enormt dårligt om natten, kommer til at skælde ham ud og skubbe ham
væk, og bliver både ked af det og frustreret, da jeg jo godt ved, at det ikke er hans skyld!!!
Dyrlægen gav os det råd at give kattene mad to gange dagligt og så slut…men hvis der ikke står mad til dem hele
tiden, bliver hankatten så aggressiv om natten, som jeg beskriver!!! Han er om dagen meget rolig og dejlig og
ligger hos mig og putter og leger, det er kun om natten, når jeg ligger ned og sover, at han gør det.
Har du nogen råd eller forklaring??? Det ville hjælpe SÅ meget!!
Mange tak og mange hilsner fra Birgit Cecilie

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Mit svar:
Kære Birgit Cecilie,
Det er to ting i det du fortæller. For det første katte spiser mellem 10 og 16 gange om dagen, og halvedelen af det spiser de om natten. Så medmindre han er overvægtig og skal tabe sig, så skal han have mad mere end to gange om dagen.
Det andet er nok at han keder sig om natten og har behov for aktivitet- især nu hvor lyset titter tideligere frem, er katte mere aktive om natten. Han er rimelig uaktiv om dagen, da du sikkert er på arbejde.
Det med at skælde ud er ikke en god ide, du forstærker faktisk hans adfærd ved at gøre det- så har du kunne en mulighed og det er at ignorere.
Jeg vil købe aktivitetsbolde og fordel hans mad i mange små måltider, som du sætter forskellige steder, således at han bliver nødt til at søge sin mad – ABY katte er meget intelligente og har behov for at blive velstimuleret. Desuden har han sikkert behov for at få kontakt med dig, en kontakt hvor du er nærværende og det kan være at du kan overveje at bruge decideret tid med ham – kvalitetetstid. Desuden har i haft en del forandringer i deres liv med flytning osv og det er en udfordring for ham. Rescue dråber fra Bach, som du kan købe i helsebutikker vil kunne hjælpe ham i den periode. det er blot 4 dråber 4 gange om dagen i hans mad i 3 uger.
Ellers har jeg skrevet meget omkring stimulering og fodring – det finder du på https://michellegarnier.dk/viden/
Desuden kan du booke en skype session med mig, så vil du får decideret råd og vejledning omkring de problemer som du har. Det koster fra 250,-kr for 30 minutter og op efter.
Jeg håber, at denne mail vil hjælpe dig på vej.
Mange gode hilsner
Michelle

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Birgit Cecilies svar
Hej Michelle!
Mange tak for fik svar! Det giver meget mening, og bekræfter mig også i, at der ikke er noget galt med hverken ham eller mig! Det er mest mig der er hjemme til daglig så det er mig han henvender sig til og er knyttet til, så det er rart at få at vide, hvad jeg kan gøre ved det. Tusind tak!!
Ligenu er vores internet meget langsomt og uegnet til Skype, men har bestilt nyt og hurtigere netforbindelse, så vil helt klart overveje at booke en session på et tidspunkt!!
Mange hilsner fra Birgit Cecilie

Har du også brug for hjælp til din kat?

20 kommentarer til Hjælp: Min kat vil ikke lade mig sove …

 • Karina Olsen skriver:

  Vi har en stor hankat på lidt over 7 år som vores unger elsker overalt på jorden. De kan lege med ham og gøre næsten hvad som helst uden han markerer, så han er meget godmodig også over for fremmede mennesker som kommer hos os, men men men tre dage i træk har jeg fået nogle ubehagelig opkald fra en meget vred ældre hunde ejer hvis hund (en ung golden retrievere) bliver angrebet. Manden faldt i dag da hans hund trak afsted med ham og han var mildets talt parat til at aflive vores kat uden at blinke med øjnene. Vi vil jo helst ikke have ufred i kvarteret, men syntes det er meget drastisk at aflive katten. I løbet af de sidste to -tre år er vores kvarter blevet et område hvor der er kommet mange hunde til. Vi kan i de nærmeste haver tælle 5 hunde der ikke var der et par år tilbage – kan det have noget at side? Vi ved fordi den vrede hunde ejer har været forbi flere andre hundeejer at den har været ude med kløerne før, men alle gange har det været ved store hunde. Jeg har selv oplevet andre i området med mindre hunde som dansk/svensk – gravhund som er lidt større end katten selv komme meget tæt på vores kat uden der har været antræk til det mindste. Vores kat virker heller ikke dårligeller anderledes end han plejer, han omgås også fint de andre katte som bor i området og nabokvarteres børnene er vilde med ham fordi han er nem at kæle for! Kan vi gøre noget i forhold til vores kat så vi alle kan være her, er det almindelig adfærd for en kat, hvad kan vi gøre? HJÆLP HJÆLP

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Karina,

   Jeg er ked af at jeg ikke har fået din kommentar før i dag! Hvordan er situationen nu? Det er desværre mange hundeejere, som ikke er glade for katte og tror blot at de må aflive katten. Det må de ikke, der er regler for det. Desuden er det en ændring af loven på vej, som gør det helt ulovligt at “aflive” katte, når katten ikke er ejerens. Heldigvis!

   Jeg vil tage en samtale med herren. Alternativet er at holde jeres kat indendørs i den tid hvor hunden er ude. Det kræver at begge parter kan tale sammen. En kat vil angribe en hund, hvis den “føler” at den er truet. Hundejeren skal naturligvis holde sin hund væk fra jeres kat.

   Mange gode hilsner

   Michelle

 • Jane skriver:

  Hej

  Jeg har virkelig brug for hjælp. Vores otte måneder gamle hankat er en skriger. Han er neutraliseret. Han miaver fra kl. 4.30 af om morgenen. Har i nat flyttet ham og hans søster ud i bryggerset. Han skreg stadig, men jeg kunne godt sove fra det. Til gengæld går han så rundt og miaver i løbet af dagen endnu mere. Min mand er i gang med at tale om aflivning og forsøger at få ham til at holde mund ved at sprøjte vand på ham. Det mener jeg jo er helt galt. Hvad gør jeg?

  • Michelle Garnier skriver:

   Hej,

   At sprøjte vand på ham gør det kun værre. Det vil forstærke adfærden i de fleste tilfælde. Straf kan ikke bruges. Hvornår startede ham med at miave på den måde? Og er han orientaler? Visse racer er meget “snakkesaglige” og hvis man reagerer, vil den adfærd igen blive forstærke. Det eneste som virker er ignorering – 100%- dvs. at I skal bruge ørepropper. Til gengæld skal det undersøges hvorfor han miaver så meget? kedsomhed? manglende stimulering? overstimulering? Er han døv? Er han syg?

   hvis det er en af de forskellige årsager, skal det arbejdes på det, og det kan jeg hjælpe dig via en telefonisk konsultation f.eks. Et besøg hos dyrlægen kan være en ide for at sikre jer at han er sund og rask. Kastrationen hjælper ikke med det samme det tager flere måneder før man kan se effekten af den.

   mvh.
   Michelle

 • Heidi skriver:

  Hej

  Jeg fandt lige denne hjemmeside. Så jeg tænkte om du kunne hjælpe mig? Vi har to dejlige misser de er ca 5 måender nu. Det er en han og hun kat så de skal snart havde snittet. Da vi ikke ønsker killinger. Man kan gøre alt med ham, han er rigtig nem og han er helt besat af mig. Men når den ene for nus så for den anden også så hun katten ikke føler sig over set. Vores hun mis viser gerne mave frem , vil gerne nysse og lege. Men hun er ikke glad for at blive ret på maven. Har du nogle gode råd?

  Det her er hvad jeg har prøvet:

  Kæle med hende
  Lagt hende på rykken op af mig i skødet( det gør jeg når jeg klipper deres klør, uden de store problemer.
  Finder lege tøj fra for at fjerne hendes fokus
  God bidder. Fandt ud af at hun ikke kunne tåle det. Så hun for kun tør kost nu.
  Snakke blidt til hende
  Rose hende
  Er forsigtig
  Lader hende snuse og lege med kammer så hun kan se at den ikke er farlig
  Jeg reder dem hver dag siden vi fik dem. Jeg fik også afvide at hendes tideliger ejer at de rette hende. Så hun kendte til det da vi fik hende.

  Det lykkes til sidst at få ret hende men det tager tid. Resten af hendes pejls har hun ikke noget imod at jeg reder. Mens han katten gerne viser maven frem og så kan man bare rede og nussen på maven.

  Hun bryder sig heller ikke om at blive løftet hvis man har hånden på maven eller blive nysset der. Sidst hun fik godbidder havde hun dårlig maven og dyre lægen gav os medicin og skånekost fodder. Nu har hun det godt og trives ellers normalt.

  Håber du kan hjælpe.

  Hilsen Heidi

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Heidi,

   Jeg tænker på at hun kunne have smerter? De fleste katte vil ikke røres ved maven for maven er det meste sårbare sted hos en kat. Når du lægger hende på ryggen bliver hun meget sårbar. Det er bedre at børste hende på maven i siddende stilling, dvs. at hun sidder og du løfter forbene og børster hende på den måde. du sætter dig et sted, hvor du evt. har en spejl, så du ved hvor meget du børster. Har hun knuder i pelsen kan det være at det gør alt for ondt at blive børstet der. Det kan være en god ide at bruge et godt produkt til katte. se på Mysterycoon.dk. Ann-Dorrit er ekspert omkring pels og pelspleje hos katten og kan også hjælpe med de korrekte børster og kam til katte.
   Desuden vil jeg anbefale dig når misserne er neutraliseret at tage dem til en osteopat og få tjekket om deres bevægelsesapparat er ok, da katten bliver manipuleret under operation. Et godt bud er Lone Fabricius thetouch.dk.
   Stort tillykke med killingerne.

   Mange gode hilsner

   Michelle

 • Christina skriver:

  Hej Michelle

  Jeg faldt over din hjemmeside, da jeg googlede efter hjælp til kat. Da jeg så læste, at der er andre, der har problemer med at få ro til at sove om natten pga. katten, kunne det være at du har et par gode råd til mig. Jeg købte for knap 3 år siden en lille hunkilling, som er en 1/4 mainecoon og ellers huskat. Killingen voksede op indenfor sammen med søskende, en hund og små spædbørn. Jeg holdt hende indendøre og satte hylder med betræk og legetøj op på væggen til hende og købte diverse aktivitetslegetøj. Det gik fint det første år, hvor katten blev mere kælen men på sigt begyndte hun at mjave og lege med persienner, som vækkede mig. Jeg tog hende lidt ud på altanen i snor, men det resulterede blot i, at hun begyndte at skrabe på døren og ville ud. Kort tid efter flyttede jeg i en ny lejlighed med lille fælles have og kattelem, så katten kunne komme ud, når hun ville. Det hjalp dog ikke på det med søvnen, da hun fortsat mjavede og skrabede på diverse døre sen nat/tidlig morgen. Indimellem angreb hun og greb fat om mine ben og bed – ikke noget der gjorde ondt, men ligesom for at markere. For 2 uger siden flyttede jeg og katten op i min kærestes lejlighed på 1. sal. Her er der ikke umiddelbart mulighed for at komme ud og der kan ikke sættes kattelem i døren, idet det er en branddør. De første par dage gik det fint, da katten var nysgerrig og fik tiden til at gå med at udforske. Hun virkede dog meget nervøs og nærmest krøb langs gulvet og gjorde store øjne og farede sammen ved den mindste lyd. Hun lå og sov ved os i sengen hele natten. Hun er dog desværre den seneste uges tid begyndt at mjave lidt sent om natten, men især hopper hun op i vindueskarmen og leger med gardinet eller med lamellerne. Hun har desværre også opdaget døren ud til opgangen og skraber indimellem på den. Vi leger med hende gerne 2 gange dagligt og nusser/børster hende også på hendes måtte, når vi kommer hjem fra arbejde. Vi har købt Feliway, som eftersigende skulle berolige ved evt. stress og flytning, men kan ikke umiddelbart se nogen mærkbar virkning. Har du et godt råd? Vi er bange for, at hun blot vil skrabe endnu mere på døren og mjave, hvis vi først begynder at lukke hende ud i sele. Vi kan godt sætte kattelem i yderdøren til haven, men ikke i hoveddøren, så vi vil skulle lukke hende ud f.eks. om aftenen, når vi går i seng (for ikke at blive forstyrret og eftersom katte er mest nataktive) og så lukke hende ind om morgenen, når vi står op. Vi er dog meget i tvivl om, om hun vil kunne lære/affinde sig med dette?? Håber du vil komme med et par gode råd. På forhånd tak 🙂 Mvh. Christina D.P.

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Christina,

   Det problem er nogle år værre end andre år, sidste år var slemt og dette år bliver sikkert også slemt da solens stråler har en styrke, der aktiverer kattens aktivitetsniveau generelt. Nogle katte er mere sensitive end andre. Løsningen er ofte at finde ved at det rum hvor katten opholder sig gøres mørk ved mørklægningsgardiner. En smule lys er nok til at skabe den reaktion. Desuden skal der være mulighed for katten at få mad, især via aktivitetsbræt.
   At aktivere katten lige ved sengetid er ikke en god ide ligesom at lege med katten kan have bagsider. Det er efter min mening en god ide at katten aktiverer sig selv, for ellers vil katten forvente at blive aktiveret og katte er dygtige til at finde ud at ejerne bidrager til aktivering.Det tyder også på den din kat er en meget aktiv kat, som kunne være glad for klikkertræning for eksempel eller evt. en anden kat – hvis dette kan lade sig gøre. Jeg har skrevet en del omkring stimulering som du vil finde på min side https://michellegarnier.dk/viden
   Er dette ikke nok kan du kontakte mig mhp. en konsultation (tilmelding til nyhedsbrev giver dig nogle fordele hvad der angår.)

   mvh. Michelle

 • Elena skriver:

  Hej Michelle,

  Vi har en skæn MC kastrat på snart 6 mdr. Han er meget social hvilket også er kendetegnet for racen men om natten er han ved at drive mig til vanvid. Han kan ikke tåle lukkede døre og kradser på dem samtidig med at han miaver hjerteskærende indtil vi lukker ham ind. De gange jeg overgiver mig og lukker ham ind i soveværelset er resultatet altid det samme, han ligger sig helt oppe i hoved på mig, spinder, snakker, og maser sin pande ind ved min hals, vikler sig ind i mit hår, snakker lidt og kan i nogen tilfælde også finde på at slikke mig på ørene. Efter 10-15 minutter falder han i søvn. Nogen gange bliver jeg så irriteret at jeg gemmer mit hoved under dynen, og så ligger han sig bare op af mig. Han lader min mand være, det er kun mig at agerer sådan over for. Han blev taget fra sin mor da han var 14 uger så jeg tænker ikke at det kan have noget med det at gøre, men at han nok bare er meget tryghedssøgende. Jeg håber at du Kan komme med et råd der kan få ham til at lade mig bare lidt være (især om natten)
  Mvh Elena

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Elena,

   Jeg ser først din besked nu, men håber at du kan bruge mit svar alligevel. Som jeg kan se det, kunne det være at du skulle kæbe en bamse med hjertelyd til ham- købes hos babys-sam f.eks. Mange katte især mco som er meget sociale har godt af at få en bamse, der giver dem tryghed og får dem til at falde til ro. Et varmt tæppe kan også have den effekt. Han søger varm og kærlighed, noget han forbinder dig med.

   Jeg tænker også at han måske kunne få glæde af en anden kat, helst mco for den race har sit eget sprog og er som sagt meget social og egner sig typisk til at være flere.

   Mange gode hilsner

   Michelle

 • Lonny og Morten. skriver:

  Hej. Michelle.

  Vi har et spørgsmål, og det er hvorfor at vores katte altid ligger hos mig om natten, de ligger aldrig hos min mand, og sådan har det været med alle vores katte.

  Mange hilsner
  Lonny og Morten.

  • Michelle Garnier skriver:

   Hej Lonny,
   Det kan forklares ved at din mand måske bevæger sig mere end du gør f.eks. eller at de kommer og opholder kort hos ham men mest hos dig. Den anden forklaring kan være at du måske “trænger” til healing. og at kattene healer dig, hvis du har smerter f.eks. Kan det være at du har det?

   mange gode hilsner

   Michelle

 • Camilla skriver:

  Hej

  Jeg har en steriliseret hunkat på 14 år.
  I det sidste halve år er den begyndt at miave meget i lange perioder.

  Den sidder tit bare og kigger på mig, imens den miaver og miaver.
  Den vil ikke kæles ved, når det er.
  Hvis jeg rejser mig, løber den tit ud i køkkenet, som om den er sulten, men den HAR mad og vand og spiser heller ikke mere, hvis jeg har tilbudt den noget andet. Andre gange skynder den sig bare væk, hvis jeg rejser mig.

  Om natten går den rundt i lejligheden og miaver. Den kommer ind i soveværelset og står ved siden af sengen, men hopper ikke op til mig.

  Jeg tænker derfor, at det umiddelbart ikke er pga opmærksomhed, den gør det.

  Jeg har haft den tjekket af dyrlæge, selvom det er svært, da den bestemt ikke kan lide andre mennesker og skal bedøves, for at de kan komme til den. Tænder osv er fine, alle blodprøver normale osv.

  Jeg har fået lidt smertestillende til den, hvis det alligevel skulle skyldes gigtsmerter, men det virker ikke til at gøre nogen forskel.

  Hvad gør jeg?

  Kan det være senilitet?

  På forhånd tak for hjælpen

  Mvh Camilla Hansen

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Camilla,

   Min erfaring med katte, der miaver, og som begynder på det ude af det blå, er at de kan have smerter eller problemer med deres ører. Jeg ville anbefale dig hvis muligt, hvis hun kan komme i narkose – hun er en lidt ældre dame som 14 år at få lavet en røntgen af hovedet. hvis der ikke er noget at se, kan det være begyndende senilitet. Der er vigtigt at ignore 100% adfærd. I det du rejser dig op og “gør noget” drager du opmærksomhed og på den måde forstærker adfærden. En hver reaktion er en forstærker af adfærden. Men som altid hos mig, skal det være en grundig undersøgelse da over 85% af alle adfærdsændringer skyldes fysiske problemer.

   mange gode hilsner

   Michelle

 • Julie skriver:

  Hej Michelle

  Jeg har en sibirisk killing på 5 mdr som konsekvent vågner og tonser rundt kl4-5.30 hver morgen. Dette er uanset hvor meget der er sket dagen inde og hvor træt hun burde være.
  Har du nogle gode råd mod det? Synes jeg har prøvet alt efterhånden.

  Derudover vækker hun mig også tidligere på natten ved at gå rundt omkring mit hoved for at sove der. Det er jo kun et godt tegn hun vil sove ved mig så det har jeg det fint med, det bliver bare alt i alt ikke til megen søvn når der er fart over feltet kl 5 igen.

  Det skal lige siges at jeg fik hende da hun var 13 uger og hun er steriliseret.

  Håber du har nogle råd til lidt mere rolige morgener.
  På forhånd tak.
  Julie

  • Michelle Garnier skriver:

   Hej Julie,

   Tillykke med din killing – sibir er dejlige 🙂

   Har du mørklægningsgardiner? for dette hjælper og hun skal have noget at beskæftige sig med om natten, mad, legetøj, bamse – gem gobidder osv. Du har tydeligvis fået en a-kat som er aktivt om morgen … og du skal ignorere når hun vækker dig evt. med ørepropper 🙂

   mange gode hilsner

   Michelle

 • Mathilde skriver:

  Hej Michelle!

  Jeg har set din hjemmeside om hjælp og råd til katteejere, og skriver til dig angående min hellig Birma som er 9 måndeder gammel.

  Jeg kan sempelhen ikke sove om natten, da han vækker hele vores familie. Han sover ude på toilet, da vi har to katte og den anden kan ikke sove ude. Fordi det vil han ikke, og så miaver han også. Hellig Birman kan ikke sove, uden den anden kat. Så derfor er de ude på badeværelset, det er kun hellige birman der miaver hele natten, og ikke kan sove.

  Vi ved virkelig ikke, hvad vi skal gøre, fordi nu har dette stået på i en måndede eller mere.
  Hvor vi altså overhovedet, ikke har fået søvn. vi har også mange gange gerne ville sove ude så vi bare kunne klare alt det man nu skal i hverdagen.
  Hvad kan vi gøre?

  Hilsen
  Mathilde

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Mathilde,

   Tak for din besked – Det er rigtig unge katte, der har det problem for tiden, nogen som jeg normalt ser i foråret. Jeg kender godt til birmaer og vil gerne høre hans miave – for det er vigtigt at finde ud af hvad han “fortæller” på den måde vil jeg også kunne hjælpe ham og jer bedst. du kan sende til micga@mail.dk mange gode hilsner Michelle

 • Pernille skriver:

  Hej Michelle

  Jeg har fået en kat på godt og vel 1,5 år. Hun er tidligere udekat men er nu indekat. Vi har haft hende i 10 dage og har ikke vist interesse for at komme udenfor- så længe hun bliver nusset så er hun glad. Hun trives med at ligge og få nus og selv når hun får mad om morgenen og om aftenen, så skal hun lige nusses først. Hun har ikke vist den store interesse for at være aktiv og vil allerhelst være inde i soveværelset. Hun går ikke ind i køkkenet eller stuen medmindre vi er der.

  Men de sidste par nætter er hun begyndt at miave for at komme i kontakt med min kæreste og jeg. Vi reagere på det og hun hopper op i sengen og vil nusses. Umiddelbart tænkte jeg at ignorere det, men synes det er lidt svært, når hun bliver ved. Vi har prøvet at aktivere/nusse hende Om dagen men hun holder stadig koncert om natten. Den første uge har hun sovet samtidig med os. Har du et godt råd?

  • Michelle Garnier skriver:

   Kære Pernille,

   En kat på 1.5 år burde være meget mere aktiv end hun ser ud til være, jeg tænker på at der ville være godt med at fodre hende på en måde at hun er nødt til at bruge hovedet mere. Om natten skal hun ignoreres for ellers bliver det kun værre.

   Mangegode hilsner Michelle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *