Kære katte-elsker og læser,

Her er et nyt indlæg. Ønsker du at skrive skal du blot klikke dig på titlen. Derpå kommer kommentarfelt oppe.

Rigtig god læselyst.

Michelle

Udtrykket de dæmpende signaler bliver ofte brugt for hunden. Katten har også dæmpende signaler, som benyttes til at kommunikere mellem artsfæller og ikke-artsfæller som f.eks. mennesker i situationer hvor katten har behov for at signalere “jeg er venlig, gør mig ikke noget”.

De dæmpende signaler hos katten er følgende: At slikke sig om munden, at gabe, at misse med øjene, at vende ryggen til og begynde at soignere sig, at slikke sig på poten. Nogle af de samme signaler bruges også som “pause”  – de såkaldte overspringshandlinger, når katten ikke ved hvad den skal gøre og har brug for at “reflektere” over situationen. Det er især hvad der sker, når du træner katten. Pludseligt sætter den sig ned umotiveret og begynder at slikke sig. Dér skal du være hurtigt hvis du vil træne videre, da katten kan finde ud at den faktisk ikke har lyst til at træne og går sin vej!

Bedre kendt hos katten er den situation hvor to katte sidder tæt på hinanden og stirrer hinanden i øjne uden at rokke sig. Situationen kan vare i timevis. Hvem vinder? Hvem går eller hvem går til angreb?  Udfaldet er ikke altid nemt at finde ud af. En ting er i hver fald sikkert, du skal blande dig udom og begynder én af kattene at “brume” er det ikke godt tegn!

Mange mennesker kender til den situation hvor de sidder med katten på skødet og nuser den og “pludseligt” bider den og går sin vej, sætter på gulvet og begynder at slikke sig. Katten har faktisk advaret men signalerne er ikke blevet opfattet og konsekventerne er ganske hurtige og overraskende for personen. Den diskrete bevægelse fra halen er ikke nok, pupillerne, knurår, ørenes position indikerer, at katten ikke er helt tryg ved situationen.

Bedre i den forbindelse er at holde op og være ubevægelig. Det giver katten mulighed for at gå sin vej inden det er for sent, men tiden er knap. Du har måske et par sekunder for at finde ud at katten har et dilemma – den er ikke så sikker på at situationen er helt trygt mere. Forklaringen for den hurtige reaktion ligger i at det er en meget kort afstand mellem kattens krop og hjerne. Derfor er disse reaktioner meget hurtige i forhold til vores mennesker.