Snart, meget snart har vi den 24. december. Derfor har jeg besluttet mig for at sende dette i rigtig god tid. Jeg tænker, at du nok får meget travlt i december.

Den farlige jul

Julen forbindes i almindelighed med glade dage, men i forbindelse med katte og killinger er den desværre ikke helt ufarlig. For nogle år siden skrev en ulykkelig katteejer på Facebook, at hendes killing ved et uheld var blevet kvalt i en ledning med julelys. Dette sker ikke hver dag, men der er gode grunde til at være påpasselig med sine dyr i julen. Jeg har samlet et par gode links om de ting, som kan være farlige for katte. Det gælder alt fra gran til julestjerner osv:
– http://samvirke.dk/forbrug/raad-og-tips/saadan-giver-katten-sikker-jul.html
– http://samvirke.dk/forbrug/gallerier/juleplanter-giftige-kat.html

Giftige Planten - Giftige Planten Lithografie Gepubliceerd ...

Katten hjælper mod stress i julen

Når julen nærmer sig, kan katten blive glemt lidt, da der er så mange ting, der skal nås. Katten sætter, ligesom hunden, pris på, at dens mennesker er i nuet og ikke er alt for lang væk i tankerne. Den er også dygtig til at få os til at vende tilbage til kroppen. Den er en fantastisk healer og bidrager til menneskenes gode helbred både i krop og i sind. Og, endnu bedre, vi kan “bruge” katten til at uddelegere opgaver, mens vi leger med den eller tager en powernap med den på sofaen.

Katten og fyreværkerier

I år er det igen kun tilladt at skyde fyrværkeri af fra den 27. december til og med den 1. januar, men lur mig, om ikke der er nogle, som ikke kender reglerne …

Katte kan opdeles i flere kategorier:

  • dem, som mine katte f.eks., der er nysgerrige og ikke er bange for fyrværkeri. Så er det ikke nødvendigt at gøre noget, ud over at sørge for, at de er sikkert inden døre.
  • dem, som viser let utryghed (pupillerne er udvidede og ørerne kører, men de er ikke decideret angste). De skal være hjemme med lidt tv eller radio. Rescue fra Bachs blomsterremedier kan benyttes fra den 25. december og til den 5. januar. Det er vigtigt ikke at ændre på vanerne. Jo mere man gør tingene, som man plejer, jo bedre er det.
  • dem, som er tydeligt angste. Bachs Rescue kan købes i Matas eller i helsebutikkerne. Der skal aktivt arbejdes med tilvænning af lyd, og til det formål findes der en cd, som kan købes hos dyrehandler og dyrlæger. Desuden kan man bruge musik, som er udviklet til katte med angst og frygt, f.eks. Music for cats and friends. Mht. Bachs blomsterremedier laver jeg blandinger til dyr med specifikke problemstillinger, bl.a. fyrværkerier. Det anbefales at starte i god tid. Har du brug for en blanding, er du velkommen til at skrive til michelle@michellegarnier.dk eller ringe på 28731436.

Hvad kan du også gøre?

Hvis man ved, at det bliver svært for katten, der hvor man bor, er det nok bedst at flytte sig fysisk til et sted, hvor der er stille. Det skal helst være et sted, hvor man kan være flere dage inden nytår, eller et sted, som katten kender i forvejen. Katten må under ingen omstændigheder komme ud. At skærme helt for det, som foregår, er ikke altid en god ide, for det, man ikke ser, bliver man mere angst for.

Til gengæld kan det hjælpe katten at være i et mindre rum og et sted, hvor der er en masse kendte dufte. Lidt tv eller let musik hjælper. Det er også vigtigt som ejer, at du selv er rolig. En ejer, som er angst, giver sin angst videre. Er man selv angst for bragene, er det en god ide at behandle sig selv for det og begynde i god tid.

Nogle katte er ikke helt trygge ved fremmede og reagerer med ressourceforsvar, hvis de antager, at deres ejere er i fare, dvs. at de agerer som vagthund over for gæster. I det tilfælde er det bedst for alle parter, især hvis det er børn, at katten er i soveværelset eller gæsteværelset og uden kontakt med gæsterne. Der er ingen grund til at være nervøs for, at katten viser en adfærd, som kan skræmme gæsterne. Hvis ejeren er på vagt, kan katten opfatte det, som om ejeren er angst for noget. Det kan få katten til at udvise den adfærd, ejeren frygter. Og det er jo ikke ufarligt at blive bidt af en kat.

Bachs blomsterremedier

Bachs remedier hjælper din kat

Kæledyrene og gaverne?

Hvad med gaver til kæledyrene? Det kan være meget fristende at købe ting og sager til sine kæledyr. Jeg er overbevist om, at de bedste gaver er dem, som kattene har i forvejen, hvis man gør dem spændende nok. Mine har en kurv med legetøj, og de får nogle få ting at lege med ad gangen. De har haft mange flere, men de fleste er kommet videre til dyreinternater. Jeg har bibeholdt dem, de elsker, så får de dem i “rotation”. Ellers har jeg erfaret, at en del af mine klienter har købt en donut-seng til deres kat – en katteseng, som skulle være dejlig varm. Andre har også investeret i større og bredere kattebakker, altid en god ide, især til den ældre kat med gigt.

God jul og godt Nytår