Kære katte-elsker og læser,

Her er et nyt indlæg. Ønsker du at skrive skal du blot klikke dig på titlen. Derpå kommer kommentarfelt oppe.

Rigtig god læselyst.

Michelle

—-

Hund og kat under samme tag? Statistiskerne siger, at 5% af den danske befolkning har både hund og kat! men de fortæller ikke hvordan det går mellem hunden og katten i disse familier…

Hvilken racekat passer bedst til en hund? Kan man virkelig nøjes med at sige at en kat af en bestemt race vil passe bedst med en hund? Eller skulle man ikke se både på racer og individer? Er det endelig ikke på individet at ejeren skal kigge på og mindre på racen?

Antallet af katteracer varierer fra land til land. Det er katteorganisationerne, der bestemmer og anerkender racer. Indtil videre er det ca. 35 racer anerkendt i Danmark. Ordet “race” betegner en gruppe katte med fælles fysiske karakteristika og en registreret stamtavle, der går flere generationer tilbage.

Racekatter opdeles i 4 kategorier, som man bruger på udstillinger: Perser og exotic, de semilanghår, korthår, og siameser/orientaler.

Perser er en langhårkat med en kompakt krop, et rundt hoved, en kort næse og store øjne. Semilanghårkatte er bla. norsk skovkatte og maine coon som er meget populære i Danmark, fordi de har et mildt sind og er socialt anlagt. Korthårkatte er f.eks. Bengal over til Britisk korthår og Sphynx, som stadig er en sjældent race i Danmark. Disse racer kan se meget forskelligt ud. Siameser og orientaler er katte med en slank og smidig krop og et trekantformet ansigt.

Hvor mange mennesker vil betegne langhårkatte som godmodige, de semi som behagelige og sociale, de korthårkatte som lidt af hver og siameser og orientale som katte med særlige behov for stimulering og kontakt, er det ikke så oplagt i virkelighed.

Selvom to individer er fra samme race, kan det være stor forskel på deres temperament. Katte bliver avlet primært for deres udseende i modsætning til hunde som bliver avlet efter funktioner og brug. Derfor har det ikke været indtil for nyligt fokus på karakter og temperament, det er dog i forandring. Mange opdrættere er mere og mere opmærksomme på at avle på dyr, der har et venligt sind og en god temperament. Videnskab har vist at killinger får deres temperament efter deres fader og derfor er det mere vigtig at kigge på avlskatten end moderen.

Det er derfor stor forskel mellem racer og individer. De siges ofte, at perser er flegmatiske og ikke særlig fysisk aktive, men det findes bestemt perser, som hverken er flegmatiske eller passive. Orientaler foretrækker at lave i grupper og det kan være en fordel når man har hund.

Men igen… Flere forskere har i tidens løb forsøgt at klassificere katten og dens sind. Generelt ses det to typer. Den første type er den kat, der har en udpræget jagtadfærd. Den vil typisk være mere modtagelig for kontakt via fysisk stimulering. Den anden type er den kat, som har en mere undersøgende adfærd. Denne kat vil have behov for at undersøge sine omgivelser og have stort fokus på stedet mere end på mennesker og dyr. Kontakten med denne type kat vil kræve noget mere, især i starten.

Hvordan er det så i forhold til en hund?

Skulle man se sig for en kat til en hund eller omvendt, vil det være en fordel at få en kat, som er rolig og selvsikker i sin fremtoning, dog behøver den ikke være Garfield i forklædning. Desuden er det en fordel at få en kat, som søger i højden, da den ikke vil blive opfattet som byttedyr af hunden. Katten får et bedre overblik og har en bedre mulighed for at styre situationen. Derfor er det til en hver tid en fordel at kunne tillade katte at gå på stole og borde i tilfældet af fare.

At føre to arter sammen indeholder alting en del spænding, ligesom at føre to katte sammen også gør. Det er mange aspekter, der spiller ind og som ejer kan det være en spændende og dog ikke helt nem opgave.

I den forbindelse er de tre Tér vindunderligt at huske: Tid, Tålmodighed og Tonsvis af kærlighed.

P.S. Læs Betina Sabinskys og undertegnets artikler om temaet “hund og kat under samme tag” på ekstrabladet.dk. De kommer torsdag og fredag i denne uge …

P.S.S Læs Betina Sabinskys blog, hvis du skal læse mere omkring den hund, du skal have …

Sagde du hund?